26 grudnia 2015

Pasztet Świąteczny

Propozycja na smakowity, wielomięsny pasztet z dodatkiem królika, który idealnie sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Pasztet jest delikatny i aromatyczny, a jego niepowtarzalny smak rozpieszcza nasze kubki smakowe. Domowy najlepszy! ;)

Potrzebne składniki

- 300 g mięsa wieprzowego (szynka / łopatka)
- 300 g mięsa wołowego
- 300 g surowego boczku
- 1 tuszka królika
- 250 g wątróbki 
- 0,5 pszennego batona
- 2 białe cebule
- 2 marchewki
- kawałek selera
- 3 jajka
- olej rzepakowy (do smażenia)
- bułka tarta (do posypania)

PRZYPRAWY:
- majeranek
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz

Przygotowanie

KROK 1. Wszystkie mięsa (oprócz wątróbki) oraz tuszkę królika wsadzamy do wysmarowanej olejem brytfanny, dodajemy pokrojone w kawałki warzywa, podlewamy wodą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 1 godzinę (pod koniec pieczenia dodajemy pokrojoną wątróbkę oraz porwany na kawałki baton i zapiekamy wszystko około 20 minut).

KROK 2. Zawartość brytfanny studzimy, a następnie mielimy w maszynce na drobnym sitku, wcześniej oddzielając mięso królika od kości. Do zmielonych składników dodajemy jajka, przyprawy, dokładnie mieszamy, przekładamy do formy* wysmarowanej tłuszczem posypanym bułką tartą. Pasztet zapiekamy w 200 stopniach C około 20 minut.

* blaszka o wymiarach 25 cm x 35 cm


Po upieczeniu pasztet odstawiamy do odpowiedniego stężenia.

Życzę smacznego! :)

7 komentarzy:

  1. Ten przepis jest dla mnie niezbyt dokładny. O jaką wątróbkę chodzi: drobiową, wieprzową? I ten baton pszenny?
    Bardzo proszę o uściślenie.
    Dziękuję z góry i pozdrawiam.
    Małgorzata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, Do przygotowaniu pasztetu użyam wątróbki drobiowej, bo jest najdelikatniejsza. Baton pszenny użyty do pasztetu to delikatne pieczywo o puszystym środku i delikatnej skórce, ale spokojnie można zastapić go 2 kajzerkami. Mam nadzieję, że pomogłam. W razie pytań zapraszam do kontaktu. Pozdrawiam serdecznie :D

      Usuń
  2. Pasztet palce lizać !!! Pozdrawiam i gratuluję pomysłów :) Stefania

    OdpowiedzUsuń
  3. Perfekcyjny pasztet idealny na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda wspaniale. :-) Jestem pasztetomaniakiem. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moje wieloletnie doswiadczenie w przygotowywaniu m.in.potraw swiatecznych chyba mnie upowaznia do podzielenia sie z Wami pewnym sprawdzonym ulatwieniem.Mianowicie:wszystkie skladniki na pasztet a to:mieso,jarzyny i przyprawy - bez galki muszkatolowej i oczywiscie bez watrobki - wsadzam do rekawa i w temp.180 przez 2-3 godz.pieke.Mieso jest bardzo soczyste i aromatyczne.Pozniejsze czynnosci sa takie same: wystudzic dodac zrumieniona na masle cebule i watrobke.Sprobujcie- polecam!!!! mniej roboty.

    OdpowiedzUsuń