2015-12-28

Pasta jajeczna z awokado

Propozycja na smakowitą, zdrową i bardzo pożywną pastę kanapkową na bazie jajek i awokado, która idealnie sprawdzi się jako smarowidło do kanapek i doda nam energii na dobry początek dnia :) Pasta jest prosta i szybka w przygotowaniu.
Pasta jajeczna z awokado
Potrzebne składniki

- 4 jajka
- 1 awokado
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka bazylii
- pieprz cayenne
- sok z cytryny
- sól i pieprz

Przygotowanie
Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Awokado obieramy, pozbawiamy pestki, a miąższ przekładamy do naczynia, skrapiamy cytryną i dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki jajka. Zawartość naczynia rozgniatamy widelcem lub miksujemy blenderem do momentu odpowiedniego rozdrobnienia i połączenia składników. Do powstałej masy dodajemy bazylię, szczyptę pieprzu cayenne, przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Do pasty możemy dodać także pokrojone w małą kostkę pomidory. 

1 komentarz: