10 grudnia 2015

Łosoś marynowany w miodzie i białym winie

Propozycja na delikatnego, smażonego łososia marynowanego w miodzie i białym winie, który będzie idealną propozycją na smakowity i pożywny obiad :)

Potrzebne składniki

- filet z łososia ze skórą
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki białego wytrawnego wina
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- plaster masła
- pieprz grubo mielony
- sól do smaku

Przygotowanie

KROK 1. Do naczynia wlewamy miód, białe wino, sok z cytryny i oliwę z oliwek - wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą. Filety oczyszczamy z łusek i układamy je w powstałej marynacie skórą do góry na około 2 godziny.

KROK 2. Następnie na patelni rozpuszczamy plaster masła, obsypujemy ryby grubo mielonym pieprzem i smażymy je najpierw skórą do dołu, a potem odwracamy. Z drugiej strony smażymy rybę około 2 minut, a następnie podlewamy pozostałą częścią marynaty i dusimy jeszcze przez chwilę.

Łososia podajemy z ulubionymi dodatkami. Świetnie komponuje się z kaszą (polecam kuleczki jaglane z suszonymi pomidorami) i świeżą surówką. Życzę smacznego! :)

2 komentarze: