18 grudnia 2015

Nalewka pigwowa

Propozycja na smaczną i aromatyczną nalewkę pigwową, doskonałą na zimowe wieczory. Nalewka rozgrzewa oraz dodaje sił. Polecam kieliszek dla zdrowotności :)



Potrzebne składniki

- 1 kg owoców pigwy

- 1 l wódki 45 %

- 250 g cukru


Przygotowanie

KROK 1. Owoce pigwy dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Utartą pigwę przekładamy do kamionki lub dużego słoika, przykrywamy i odstawiamy na 2-3 dni.

KROK 2. Po tym czasie utarte owoce pigwy przepuszczamy przez sito wyłożone gazą i wyciskamy sok.

Do otrzymanego soku dodajemy wódkę oraz cukier i wszystko dokładnie mieszamy do momentu odpowiedniego połączenia składników.

Powstały napój przelewamy do butelek i odstawiamy w chłodne miejsce na 2,5 do 3 miesięcy, a raz w tygodniu potrząsamy butelkami.

Na nalewkę trzeba trochę poczekać, ale naprawdę warto :)


Życzę smacznego! :)

4 komentarze: