18 grudnia 2015

Nalewka pigwowa

Propozycja na smaczną i aromatyczną nalewkę pigwową, doskonałą na zimowe wieczory. Nalewka rozgrzewa oraz dodaje sił. Polecam kieliszek dla zdrowotności :)

Potrzebne składniki

- 1 kg owoców pigwy
- 1 l wódki 45 %
- 250 g cukru

Przygotowanie

KROK 1. Owoce pigwy dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Utartą pigwę przekładamy do kamionki lub dużego słoika, przykrywamy i odstawiamy na 2-3 dni.

KROK 2. Po tym czasie utarte owoce pigwy przepuszczamy przez sito wyłożone gazą i wyciskamy sok.

Do otrzymanego soku dodajemy wódkę oraz cukier i wszystko dokładnie mieszamy do momentu odpowiedniego połączenia składników.

Powstały napój przelewamy do butelek i odstawiamy w chłodne miejsce na 2,5 do 3 miesięcy, a raz w tygodniu potrząsamy butelkami.

Na nalewkę trzeba trochę poczekać, ale naprawdę warto :)


Życzę smacznego! :)



4 komentarze:

  1. A ja się zastanawiałam co zrobić z tą pigwą. Teraz już wiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie próbowałam, ale słyszałam, że jest bardzo dobra :)

    OdpowiedzUsuń