7 grudnia 2015

Kuleczki jaglane z suszonymi pomidorami

Lekkie i pożywne kuleczki jaglane z suszonymi pomidorami będą doskonałym węglowodanowym dopełnieniem naszego obiadu. Kuleczki świetnie sprawdzą się także jako samodzielna przekąska podawana z ulubionym sosem lub jako dodatek do zupy krem. Są szybkie i bardzo proste w przygotowaniu :)

Potrzebne składniki

- 100 g kaszy jaglanej
- 50 g suszonych pomidorów
- 2 łyżeczki masła
- szczypta słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Kaszę jaglaną płuczemy, przelewamy wrzątkiem i gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki masła. Pomidory suszone moczymy we wrzątku, odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki*.

* Jeśli używamy suszonych pomidorów w oleju to wystarczy je delikatnie odsączyć, a następnie posiekać. 

Do ugotowanej kaszy dodajemy dodatkową łyżeczkę masła, pokrojone pomidory suszone, szczyptę słodkiej papryki mielonej oraz doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i delikatnie studzimy, tak aby farsz podczas formowania nie parzył nas w dłonie.

Z powstałego farszu formujemy małe kuleczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 15 - 18 minut*. 

* Jeśli farsz klei nam się do rąk, posmarujmy je odroniną masła.


Po upieczeniu kuleczki podajemy jako dodatek do dań głównych i zup lub jako samodzielną przekąskę.


Życzę smacznego! :)


5 komentarzy: