23 grudnia 2015

Korzenne ciasto marchewkowe z bakaliami

Propozycja na aromatyczne i smakowite ciasto marchewkowe z rodzynkami, kawałkami orzechów włoskich oraz korzenną nutą. Ciasto jest puszyste i wilgotne, a swym smakiem i aromatem idealnie podkreśli cudowny klimat Świąt :)

Potrzebne składniki

- 500 g startej marchewki
- 200 g mąki tortowej
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 230 g cukru
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 4 jajka
- 130 g rodzynek
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- 20 g przyprawy korzennej
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 1 szczypta soli
- łyżeczka masła
- cukier puder (do posypania)

Przygotowanie

KROK 1. Marchewki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do miski wsypujemy obie mąki (tortową i pełnoziarnistą), dodajemy po łyżeczce proszku do pieczenia i sody oczyszczonej oraz przyprawę korzenną i kurkumę. Wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy.



KROK 2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.


KROK 3. Do piany białkowej dodajemy kolejno żółtka, a następnie cukier, olej oraz miód i delikatnie miksujemy dla dobrego połączenia. Następnie łączymy mokrą masę z suchymi składnikami z miski, a na koniec dodajemy startą marchewkę, rodzynki, posiekane orzechy włoskie i ponownie mieszamy.


KROK 4. Powstałe ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia oraz wysmarowanej masłem* i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 45 minut (do suchego patyczka). 

* Papier wysmarowany masłem możemy dodatkowo obsypać bułką tartą.

Po upieczeniu studzimy ciasto, a następnie posypujemy jego wierzch cukrem pudrem.



Życzę smacznego! :) 



2 komentarze: