22 grudnia 2015

Korzenne brownie z orzechami i rodzynkami

Brownie to jedno z moich ulubionych ciast, gdyż jest wilgotne, aromatyczne, mocno czekoladowe i niezwykle smakowite. W Święta także będzie gościło na moim stole, ale zyska korzenną nutę oraz dodatek rodzynek i orzechów. Każdy jego kawałek doskonale poprawia nastrój :D

Potrzebne składniki

- 2 tabliczki gorzkiej czekolady (2 x 100 g)
- 200 g masła
- 280 g drobnego cukru
- 6 jajek
- 100 g mąki
- 1 opakowanie przyprawy korzennej
- 60 g rodzynek
- 100 g posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie

KROK 1. Masło oraz czekoladę dzielimy na mniejsze kawałki, przekładamy do metalowej miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie studzimy zawartość.


KROK 2. Jajka ubijamy z cukrem, a następnie dodajemy ostudzoną masę maślano - czekoladową oraz wsypujemy mąkę wymieszaną z przyprawą korzenną - wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekane orzechy włoskie oraz sparzone rodzynki.


KROK 3. Powstałe ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 20 minut.


KROK 4. Po upieczeniu ciasto dokładnie studzimy i dopiero wtedy będziemy mogli przystąpić do krojenia. Środek ciasta powinien być wilgotny, a wierzch ("skórka") kruchy i łamliwy.


Gotowe Brownie możemy podawać samodzielne lub jako dodatek do kawy.


Możemy je także podawać na zimno z lodami lub na ciepło z bitą śmietaną :)


Życzę smacznego! :)



4 komentarze: