30 grudnia 2015

Chrzan domowy

Propozycja na smakowity i niezwykle intensywny chrzan domowy bez dodatku konserwantów, który będzie idealnym dodatkiem do wędlin, mięs, jajek, sosów oraz zup. Przepis na jego przygotowanie jest bardzo prosty.

Potrzebne składniki

- 2 korzenie chrzanu
- sok z cytryny
- sól i cukier do smaku
- śmietana (opcjonalnie)

Przygotowanie

Korzenie chrzanu obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, skrapiając startą część sokiem z cytryny (zapobiegnie to ciemnieniu chrzanu). 

Starty chrzan doprawiamy do smaku solą oraz cukrem i dokładnie mieszamy. Dla wzbogacenia smaku oraz nadania delikatności, możemy dodać do niego śmietanę - otrzymamy wtedy łagodniejszy chrzan śmietankowy.

Gotowy chrzan przekładamy do słoiczków i szczelnie zakręcamy, aby zapobiec zwietrzeniu. Słoiczki przechowujemy w lodówce.


Życzę smacznego! :)

2 komentarze:

  1. Oj jak ja lubię chrzan zrobiony w domu. Najlepszy i mocny :)
    Przepis idealny.
    Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo. Ja także życzę wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku! A chrzan jest mocny :D Aromat tak piękny, że oczy same łzawią ;)

      Usuń