17 grudnia 2015

Anielski likier

Jak przygotować likier, który pozwoli na uchylenie drzwi do nieba oraz zapewni anielską rozkosz dla naszego podniebienia? Jakie składniki połączyć, aby przygotować trunek doskonały, aromatyczny, o  niebiańskim smaku? 



Każdy z nas od czasu do czasu lubi  delektować się smakiem domowych likierów i nalewek, które skrywają w sobie wyrazistość oraz niezwykły aromat użytych składników. Najlepsze i najbardziej wyróżniające się smakiem są domowe trunki, przygotowane samodzielnie, bez dodatków chemicznych, sztucznych barwników oraz polepszaczy smaków i zapachów. 

Sekretem tych trunków jest niesamowita kwintesencja smaków oraz intensywność naturalnych aromatów owoców czy też ziół, wykorzystanych do ich wyrobu. Ich przygotowanie nie wymaga wybitnych umiejętności oraz specjalistycznej wiedzy, a jedynie odrobinę chęci, umiejętności dobrego doboru składników, a także cierpliwości... 

Nalewki i likiery nie uzyskają smaku od razu, na ich idealny smak musimy trochę poczekać. A jak przygotować likier anielski, który nie wymaga miesięcy oczekiwań? Przepis jest bardzo prosty i wart wypróbowania, gdyż śmiało może konkurować z popularnym likierem od lat dostępnym na rynku. A co go wyróżnia? Naturalność smaku, wyrazisty i kuszący aromat oraz rozkosz, którą daje naszym kubkom smakowym. 

Anielski likier przygotowuję od dawna. Każdy kto go spróbował, od razu pokochał jego smak. W trunku zakochują się przede wszystkim kobiety, ponieważ jest niezwykle smaczny, słodki, klarowny oraz pełen kokosowej nuty z dodatkiem wyraźnego akcentu waniliowego.

Anielski likier


Potrzebne składniki

- 0,5 l wódki 40 %
- laska wanilii
- 250 g wiórek kokosowych
- puszka mleka skondensowanego (słodzonego)
- puszka mleka skondensowanego (niesłodzonego)
- orzech kokosowy
- cukier (opcjonalnie)

Przygotowanie

KROK 1. Wiórki kokosowe i ziarenka z jednej laski wanilii przekładamy do dużego słoika, zalewamy wódką i odstawiamy na około 10 dni. Każdego dnia potrząsamy słoikiem.

KROK 2. Po tym czasie przecedzamy miksturę na gęstym sitku lub gazie i delikatnie odciskamy wiórki kokosowe. 

W orzechu kokosowym robimy dziurkę i zlewamy wodę kokosową. 

Następnie do miksera wlewamy przecedzoną wódkę, wodę kokosową, mleko kokosowe (słodzone i niesłodzone) i miksujemy dla dobrego połączenia wszystkich składników. 

* Jeśli likier wydaje nam się mało słodki, możemy dosłodzić go cukrem (zwykłym, trzcinowym lub brzozowym).


Tak przyrządzony trunek wstawiamy do lodówki, a po schłodzeniu możemy delektować się jego anielskim smakiem. 

Życzę smacznego! :)

2 komentarze: