12 listopada 2015

Zupa warzywna z łososiem

Propozycja na lekką, pożywną i bardzo smakowitą zupę warzywną z kawałkami łososia. Całość otula delikatna nuta cytrynowa oraz świeżość zielonego koperku. Serdecznie polecam :)

Potrzebne składniki

- 1,2 litra bulionu warzywnego
- 200 g filetu z łososia
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula biała
- 1/3 pora
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżka masła

DO SMAKU:
- listek laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- sos sojowy
- sól i pieprz

Przygotowanie

KROK 1. Pokrojoną cebulkę i por szklimy na maśle. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, a marchewki i pietruszkę w małe słupki. Wszystkie warzywa wrzucamy do gorącego się bulionu wraz z listkiem laurowym oraz zielem angielskim i gotujemy aż warzywa delikatnie zmiękną.

KROK 2. Następnie do gotujących się warzyw dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki filet z łososia oraz posiekany koperek i gotujemy przez 5 minut.

KROK 3. Na koniec do zupy dodajemy 1 łyżkę soku z cytryny, zabielamy śmietaną i doprawiamy sosem sojowym, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. 


Zupę podajemy z plasterkami cytryny i świeżą zieleniną. Życzę smacznego! :)


2 komentarze: