6 listopada 2015

Zupa ogórkowa z ziemniakami

Dzisiejsza propozycja to zupa ogórkowa z ziemniakami. Zupa jest znana w każdym polskim domu, jednak każdy ma swój sposób na jej przygotowanie. Kochają ją smakosze w rozmaitych zakątkach Polski, gdyż jest pożywna, aromatyczna i przypomina nam smaki dzieciństwa.

Potrzebne składniki

- około 1,5 litra bulionu drobiowego
- 4 kiszone ogórki
- 1 szklanka soku z ogórków
- 5 ziemniaków
- 1 cebula biała
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1/3 pora
- olej rzepakowy (do smażenia)
- 4 łyżki śmietany
- 2 łyżki świeżego koperku

PRZYPRAWY:
- listek laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- cukier trzcinowy
- sól i pieprz

Przygotowanie

KROK 1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, marchewkę, seler i pietruszkę w słupki, a por w krążki. Warzywa wkładamy do gotującego się bulionu, dodajemy listek laurowy oraz ziele angielskie i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. W międzyczasie na odrobinie oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie dodajemy ją do gotujących się warzyw.

KROK 2. Następnie do zupy dodajemy ogórki kiszone starte na tarce o grubych oczkach, posiekany koperek oraz sok z ogórków i zagotowujemy. Na koniec zupę doprawiamy solą, pieprzem, cukrem trzcinowym i zabielamy śmietaną, zagotowujemy ponownie i gotowe! :)


Życzę smacznego! :)


2 komentarze: