23 listopada 2015

Zupa krem z kukurydzy

Propozycja na aromatyczną i wyrazistą w smaku zupę z krem z kukurydzy z dodatkiem mielonego imbiru, kurkumy i parmezanu. Zupa świetnie komponuje się z ziarnami słonecznika, ale dodatki możemy dobrać wedle upodobań - dobrze sprawdzą się także pestki dyni lub groszek ptysiowy. Krem jest szybki i prosty w przygotowaniu :)

Potrzebne składniki

- 320 g kukurydzy konserwowej (bez zalewy)
- 2 cebule białe
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 litra bulionu (drobiowego lub warzywnego)
- 1 płaska łyżeczka kurkumy
- 1 płaska łyżeczka imbiru
- 3 łyżki parmezanu
- 4 łyżki gęstej śmietany
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju kokosowego
+ ziarna słonecznika

Przygotowanie

KROK 1. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy oraz masło i szklimy na nich pokrojone w kostkę cebule. Gdy te się zeszklą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ziarna kukurydzy i chwilę razem smażymy.


KROK 2. Podsmażone warzywa przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i dodajemy śmietanę, parmezan, imbir oraz kurkumę. Wszystkie składniki miksujemy na jednolity krem, doprowadzamy go do wrzenia, doprawiamy solą i gotujemy jeszcze przez około 5 minut, pamiętając o mieszaniu.


Gotową zupę doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i podajemy z prażonymi ziarnami słonecznika. Życzę smacznego! :)



2 komentarze: