20 listopada 2015

Zupa curry z kurczakiem i makaronem

Propozycja na aromatyczną i wyrazistą zupę curry z kawałkami kurczaka oraz makaronem i warzywami. Zupa jest zdrowa, pożywna i bardzo rozgrzewająca, a dodatkowo pozwala nam przenieść się w niesamowite smaki kuchni azjatyckiej. Jej przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Smacznie polecam :)

Potrzebne składniki

- pierś z kurczaka
- 100 g makaronu 
- 1 duża marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- mały kawałek selera
- 1/4 pora
- 1 cebula biała
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała papryczka chili
- 2 łyżki słodkiego sosu sojowego
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżka oleju 
- 1 łyżka masła
- 2,5 łyżeczki curry
- szczypta mielonego kardamonu
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- sól do smaku

Przygotowanie

KROK 1. Masło roztapiamy na dużej patelni, dodajemy olej i szklimy pokrojoną w kostkę cebulkę. Gdy ta się zeszkli, dodajemy do niej pokrojoną w słupki pietruszkę, marchewkę i seler oraz pokrojony por i smażymy, aż warzywa delikatnie zmiękną. Następnie dodajemy do nich pokrojone drobno lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz pokrojoną papryczkę chilli i jeszcze chwilę przesmażamy.

KROK 2. W garnku zagotowujemy 1,2 litra wody wraz z listkiem laurowym i zielem angielskim, a następnie wkładamy do niego oczyszczoną pierś z kurczaka i gotujemy przez 5 minut, ściągając pojawiający się "szum". Po tym czasie dodajemy podsmażone warzywa, kardamon, curry i gotujemy wszystko przez kolejne 10 minut.

KROK 3. Po tym czasie wyciągamy pierś z kurczaka i kroimy ją na mniejsze kawałki, dodajemy je z powrotem do zupy, którą doprawiamy sosem sojowym i solą oraz zabielamy śmietaną. Na sam koniec dodajemy ugotowany al dente makaron, zagotowujemy i gotowe :). 

* Do zupy dodałam 2 rodzaje makaronu (fusilli oraz farfalle), ale możemy dodać inny ulubiony np. penne lub małe gwiazdeczki.


Gotową zupę podajemy ze świeżą zieleniną (natką pietruszki lub kolendrą).

Życzę smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz