19 listopada 2015

Złociste paluszki z pstrąga łososiowego

Propozycja na smakowite, delikatne i soczyste w środku paluszki rybne, otulone chrupiącą i aromatyczną panierką. Paluszki są proste i szybkie w przygotowaniu i będą świetnym pomysłem na obiad dla wszystkich małych smakoszy ryb :)

Potrzebne składniki

- filet z pstrąga łososiowego
- 1 jajko
- mąka
- bułka tarta
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
- pieprz grubo mielony
- sól do smaku
- olej rzepakowy (do smażenia)

Przygotowanie

KROK 1. Pstrąga pozbawiamy skóry i dzielimy go na równe paluszki, które oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.


KROK 2. Bułkę tartą mieszamy z kurkumą i czosnkiem granulowanym, a następnie panierujemy kawałki pstrąga kolejno w mące, jajku i bułce tartej z przyprawami.


KROK 3. Paluszki w panierce smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Życzę smacznego! :)


2 komentarze:

  1. Kasiu bardzo fajny pomysł, wygląda pysznie, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ one pysznie wyglądają, fantastyczny przepis :)

    OdpowiedzUsuń