7 listopada 2015

Surówka z pieczonych buraków

Propozycja na smakowitą, zdrową i pożywną surówkę z pieczonych buraków otulonych miodowym sosem i ziołami prowansalskimi. Surówka dodaje energii i sił witalnych. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub samodzielna przekąska :)

Potrzebne składniki

- buraki czerwone

SOS DO SURÓWKI:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól do smaku

DODATKI:
- natka pietruszki
- olej (do pieczenia)

Przygotowanie

KROK 1. Buraczki* dokładnie myjemy, delikatnie smarujemy olejem, układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 60 - 70 minut. Po upieczeniu buraczki studzimy, a następnie obieramy je ze skórki i kroimy w kostkę.

*wybierajmy mniejsze sztuki, które są smaczniejsze, słodsze i bardziej soczyste.

KROK 2. Następnie przygotowujemy sos do buraczków. Do miseczki wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, po 1 łyżce miodu i octu jabłkowego, dodajemy zioła prowansalskie i sól do smaku - wszystko dokładnie mieszamy. Powstały sos dodajemy do pokrojonych w kostkę buraczków, mieszamy i podajemy z dodatkowa dawką witaminy C czyli natką pietruszki :D

Życzę smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz