9 listopada 2015

Roladki z kukurydzianego kurczaka ze szpinakiem

Moja dzisiejsza propozycja to pieczone roladki z kukurydzianego kurczaka, mocno nadziane szpinakiem :) Danie jest pożywne i bardzo zdrowe. Oprócz cennych właściwości jakie niesie za sobą szpinak, możemy mieć pewność, że mięso wykorzystane do roladek jest zdrowe. Dlaczego? Roladki zostały przygotowane z kurczaka hodowanego bez użycia hormonów i antybiotyków oraz karmionych paszą wolną od GMO, zawierającą minimum 50 % kukurydzy. Takie kurczaki hodowane są w dogodnych warunkach, z dostępem do naturalnego światła oraz wybiegu, a ich mięso jest niesamowicie smaczne, delikatne i soczyste. Piersi z kurczaka kukurydzianego mają lekko złocistą barwę, są nieco słodsze w smaku i mniejsze od tych zwykłych. Serdecznie polecam :)


Potrzebne składniki (na 4 roladki)

- 4 piersi z kurczaka kukurydzianego
- 300 g liści szpinaku
- 50 g żółtego sera
- 1 cebula biała
- 1 ząbek czosnku
- 50 ml mleka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz

Przygotowanie

KROK 1. Cebulkę kroimy w kostkę, szklimy ją na maśle, a następnie dodajemy liście szpinaku, które smażymy do momentu, aż zmniejszą swoją objętość. Następnie podlewamy całość odrobiną mleka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, gałkę muszkatołową i dusimy wszystko przez chwilę. Na koniec szpinak doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i studzimy zawartość.


KROK 2. Oczyszczone piersi z kukurydzianego kurczaka rozbijamy tłuczkiem przez folię spożywczą, aby uniknąć rozerwania się delikatnego mięsa. Rozbite piersi oprószamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.


KROK 3. Następnie układamy na piersiach ostudzony szpinak oraz kawałki żółtego sera i zawijamy roladki.


KROK 4. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem, skrapiamy je także odrobiną oleju oraz doprawiamy solą i pieprzem. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i pieczemy około 30 - 35 minut na termoobiegu.


Życzę smacznego! :)


4 komentarze: