27 listopada 2015

Pomarańczowe ciasteczka owsiane

Propozycja na pełne błonnika, zdrowe i pożywne pomarańczowe ciasteczka owsiane, słodzone syropem klonowym. Ciasteczka świetnie sprawdzą się jako mały deser lub mała przekąska, która doda nam dużo pozytywnej energii przed, jak i po treningu.

Potrzebne składniki

- 3 szklanki płatków owsianych (górskich)
- 8 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
- 3 łyżki dżemu pomarańczowego
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- 5 - 6 łyżek syropu klonowego
- 2 jajka
- 100 g masła
- około 3/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli

Przygotowanie

KROK 1. Płatki owsiane wsypujemy do miski i kruszymy je w dłoniach na mniejsze kawałki. Możemy je też delikatnie zmiksować.


KROK 2. Masło rozpuszczamy w gorącym mleku, a powstałą mieszanką zalewamy płatki owsiane, które odstawiamy na około 10 minut do momentu, aż te odpowiednio zmiękną.


KROK 3. Następnie do płatków dodajemy dżem pomarańczowy, 2 jajka, szczyptę soli, syrop klonowy (ilość wedle upodobań), skórkę otartą z 1 pomarańczy, proszek do pieczenia oraz mąkę pełnoziarnistą. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a powstałe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na około 1 godzinę do lodówki.


KROK 4. Po tym czasie w dłoniach forujemy ciasteczka, które delikatnie spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.


KROK 5. Blaszkę wstawiamy na około 15 -1 6 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.


Upieczone ciasteczka odstawiamy do odpowiedniego stężenia.



Życzę smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz