19 listopada 2015

Marynata uniwersalna


Wszystkie osoby kochające kuchnię pełną smaków i aromatów, poszukują idealnych połączeń produktów używanych do przyrządzania potraw. Chcemy, aby nasze potrawy zawsze były smaczne, aromatyczne i rozpieszczały nasze kubki smakowe. 
Poszukujemy idealnych kompozycji różnego rodzaju sosów, dipów oraz marynat, których używamy do nadawania niezwykłego smaku mięsu oraz rybom. 
Ja taką marynatę znalazłam i stosuje ją bardzo często, gdyż jest uniwersalna. 

Mój przepis na smaczną, wyrazistą i bardzo aromatyczną marynatę, która świetnie pasuje do różnego rodzaju mięs m.in. polędwicy czy schabu, ale dobrze sprawdzi się także do ryb np. łososia. Zaprezentuje ją na przykładzie polędwiczek.

Potrzebujemy następujących składników:

- 4 łyżek dobrego oleju rzepakowego 
- 3 łyżek słodkiego sosu sojowego 
- 1 łyżkę octu balsamicznego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczkę oregano
- 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
- 0,5 łyżeczki tymianku
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżeczkę miodu

Przygotowanie:

Do miseczki wlewamy olej rzepakowy, sos sojowy, miód oraz ocet balsamiczny i dokładnie mieszamy dla dobrego połączenia wszystkich składników. Następnie dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy i jeszcze raz wszystko mieszamy.

Tak powstałą marynatą nacieramy mięso i marynujemy (najlepiej przez całą noc - wtedy mięso nabierze wyrazistości).



Aby nasze mięso było aromatyczne, a zarazem soczyste i delikatne, należy obsmażyć je na teflonowej patelni przez 4 minuty z każdej strony.


Tak obsmażone polędwiczki wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy pozostałą marynatą. 


Następnie naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 15 minut. Dzięki temu mięso będzie soczyste, delikatne i bardzo aromatyczne.

Prezentowana marynata doskonale sprawdzi się także do schabu, któremu nada niesamowitej wyrazistości.

Jeśli potrzebujemy większej ilości marynaty, wystarczy, że odpowiednio zwiększymy podane proporcje.


Życzę smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz