25 listopada 2015

Markizy biszkoptowe z dżemem marchewkowym

Propozycja na delikatne markizy biszkoptowe z makiem wypełnione smakowitym dżemem marchewkowym z pomarańczową nutą. Ciasteczka są bardzo delikatne, mięciutkie i wprost rozpływają się w ustach. Z pewnością wpadną w gusta małych, jak i dużych smakoszy. Znikają błyskawicznie :D

Potrzebne składniki

- 80 g mąki
- 80 g cukru pudru
- 3 jajka
- szczypta soli
- mak (do obsypania)
+ dżem marchewkowy (link do przepisu) 

Przygotowanie

KROK 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Do piany dodajemy stopniowo cukier puder. Następnie dodajemy żółtka i po łyżce mąki - delikatnie mieszamy masę.


KROK 2. Masę wykładamy łyżeczką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, obsypujemy ziarenkami maku i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 9 - 10 minut (do lekkiego zarumienienia).


KROK 3. Gdy biszkopciki wystygną, smarujemy je dżemem marchewkowym i składamy. 

Życzę smacznego! :)



2 komentarze: