26 listopada 2015

Kurczak ze szpinakiem i makaronem

Propozycja na smakowite, zdrowe i pożywne połączenie kurczaka, liści szpinaku i makaronu. Całość otula śmietanowo - czosnkowa nuta. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu - w sam raz dla osób zabieganych, mających mało czasu na gotowanie :D

Potrzebne składniki

- pierś z kurczaka
- 450 g mrożonych liści szpinaku
- 100 g świderków szpinakowych
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki gęstej śmietany
- łyżka masła
- oliwa z oliwek
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz

Przygotowanie

KROK 1. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy łyżkę oliwy z oliwek oraz mrożone liście szpinaku i podlewamy całość 150 ml wody. Wszystko smażymy około 12 minut.


KROK 2. W tym samym czasie pierś z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy ją solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i podsmażamy na drugiej patelni na odrobinie oliwy z oliwek. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie.


KROK 3. Następnie do szpinaku dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 4 łyżki śmietany, podsmażone kawałki kurczaka oraz około 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej i dusimy wszystko przez około 5 minut. 


KROK 4. Na koniec całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy ugotowany makaron świderki, mieszamy i gotowe! :)


Wielbiciele wyrazistych smaków mogą dodać do dania starty na tarce ser pleśniowy np. Lazur lub Roquefort.


Życzę smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz