2 listopada 2015

Kresowe mielone z grzybami w śmietanie

Kuchnia kresowa to bogactwo niesamowitych smaków i aromatów przeplatających się tradycji kuchni polskiej, litewskiej, białoruskiej, ukraińskiej, rosyjskiej oraz tatarskiej. Dzisiejsza propozycja przedstawia mielone kotlety wieprzowe z pachnącymi grzybami duszonymi w śmietanie. Takie dania serwowane były m.in. w dawnym województwie wołyńskim, w powiecie krzemienieckim. Kotlety są niezwykle smaczne, delikatne i bardzo soczyste - konieczne do wypróbowania! :)


Potrzebne składniki

- 1 kg mielonego mięsa wieprzowego (z szynki i łopatki)
- 350 g grzybów leśnych (świeżych lub z zalewy solnej)
- 1,5 cebuli białej
- 1 ząbek czosnku
- 2 spore łyżki śmietany
- czerstwa bułka 
- mleko (do namoczenia bułki)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz do smaku
- bułka tarta (do panierki)
- masło klarowane
- olej rzepakowy (do smażenia)

Przygotowanie

KROK 1. Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy do odpowiedniego namoczenia. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na maśle klarowanym, a następnie dodajemy oczyszczone oraz pokrojone grzyby* i dusimy je, aż odpowiednio zmiękną. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz śmietanę i dusimy jeszcze przez chwilę. Całość studzimy.

* poza sezonem możemy użyć grzybów z zalewy solnej, ale należy je wcześniej dobrze wypłukać


KROK 2. Mięso wieprzowe kroimy na kawałki i mielimy je w maszynce do mięsa wraz z ostudzonymi grzybami i namoczoną w mleku bułką. Do zmielonych składników dodajemy jajko, majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Wyrabiamy masę, aby wszystkie składniki odpowiednio się połączyły.


KROK 3. Z powstałej masy formujemy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej.


KROK 4. Kotleciki smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniki papierowym.

* Do smażenia możemy wybrać także masło klarowane.


Gotowe mielone świetnie smakują z ziemniaczanym puree oraz surówką z kiszonej kapusty.


Życzę smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz