27 listopada 2015

Krem brokułowy z serem pleśniowym

Propozycja na pożywną i aromatyczną brokułową zupę krem z wyrazistą nutą sera pleśniowego oraz prażonymi ziarnami słonecznika. Krem jest szybki i prosty w przygotowaniu :)


Potrzebne składniki

- 700 ml bulionu
- 500 g różyczek brokuła
- 2 ziemniaki
- 1 cebula biała
- 1 ząbek czosnku
- 100 g sera pleśniowego np. Gorgonzola
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- listek laurowy
- sól i pieprz
+ prażone ziarna słonecznika

Przygotowanie

KROK 1. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na oliwie z oliwek. Pod koniec smażenia dodajemy drobno posiekany czosnek i chwilę razem przesmażamy.

KROK 2. Różyczki brokuła i pokrojone ziemniaki zalewamy bulionem, dodajemy listek laurowy, podsmażoną cebulkę oraz czosnek i gotujemy do miękkości.

KROK 3. Do ugotowanych warzyw dodajemy kawałki sera pleśniowego i miksujemy wszystko na jednolitą i gładką masę. Krem doprawiamy sokiem z cytryny, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z prażonymi ziarnami słonecznika. 



Życzę smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz