25 listopada 2015

Kotleciki pieczarkowo - drobiowe z koperkiem

Propozycja na delikatne, smakowite i bardzo aromatyczne kotleciki mielone z piersi kurczaka, świeżych pieczarek i koperku. Kotleciki idealnie sprawdzą się na smaczny, pożywny i sycący obiadek :)

Potrzebne składniki

- 800 g piersi z kurczaka
- 500 g pieczarek
- 2 cebule białe
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek świeżego koperku
- 1 jajko
- 6 łyżek bułki tartej + do panierki
- 1 łyżka słodkiego sosu sojowego
- świeżo mielony pieprz
- sól do smaku
- olej rzepakowy (do smażenia)

Przygotowanie

KROK 1. Cebule kroimy w kostkę i szklimy ją na oleju rzepakowym. Pod koniec smażenia dodajemy 2 przeciśnięte lub drobno pokrojone ząbki czosnku.


KROK 2. Do zeszklonej cebulki i czosnku dodajemy obrane i pokrojone w pasy pieczarki, a następnie smażymy wszystko do momentu, aż woda z grzybów odparuje. Studzimy zawartość patelni.


KROK 3. Piersi kurczaka oczyszczamy ze ścięgien oraz włókien i mielimy wraz z ostudzoną cebulą, czosnkiem i pieczarkami w maszynce do mięsa.


KROK 4. Do zmielonych składników dodajemy jajko, posiekany koperek, bułkę tartą i 1 łyżkę sosu sojowego. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.


KROK 5. Z powstałego farszu formujemy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. Uformowane kotleciki smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.


Życzę smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz