2015-11-18

Imbirowe kaszotto

Propozycja na aromatyczne i smakowite kaszotto z mojej ulubionej, bardzo delikatnej kaszy bulgur z intensywną nutą imbirową oraz dodatkiem żółtej papryki ;)
Potrzebne składniki

- 180 g kaszy bulgur
- 1 mała cebula biała
- 1 mała żółta papryka
- 1 kieliszek białego wina
- 3/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 2 łyżki startego żółtego sera
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- około 600 ml bulionu warzywnego
- czarny pieprz
- sól ziołowa do smaku

Przygotowanie
KROK 1. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i szklimy ją na oliwie z oliwek.

KROK 2. Do cebulki dodajemy suchą kaszę bulgur i smażymy do momentu, aż ta wchłonie całą oliwę. Następnie kaszę zalewamy kieliszkiem wina i mieszamy do momentu odparowania alkoholu. Dalej do kaszy dolewamy partiami porcje bulionu, tak aby za każdym razem bulgur odpowiednio go wchłonął. W międzyczasie dodajemy mielony imbir.

KROK 3. W tym samym czasie, kroimy paprykę w drobną kostkę i podsmażamy ją delikatnie na drugiej patelni. Gdy kasza nabierze odpowiedniej miękkości i wchłonie cały bulion, dodajemy do niej podsmażone kawałki papryki, doprawiamy solą ziołową oraz świeżo zmielonym pieprzem.

* Paprykę podsmażam osobno, gdyż lubię jak zachowuje sprężystość i soczystość, a nie rozgotowuje się w risotto.

KROK 4. Na sam koniec, risotto ściągamy z ognia, dodajemy do niego 2 łyżki startego sera, dokładnie mieszamy i przykrywamy na około 3 minuty dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.

2 komentarze: