25 listopada 2015

Dorsz na parze z fasolką szparagową

Proste i nieskomplikowane danie, ale za to smaczne, zdrowe i pożywne. Delikatne mięso dorsza otulone nutą przypraw i masła, podawane z żółtą fasolką szparagową, z pewnością doda nam mnóstwo zdrowej i pozytywnej energii :)

Potrzebne składniki

- filety z dorsza
- przyprawa do ryb i owoców morza
- masło
- fasolka szparagowa
- świeżo mielony pieprz
- sól do smaku

    DODATKI:
- cytryna
- puree ziemniaczane lub ryż

Przygotowanie

KROK 1 . Filety z dorsza pozbawiamy skóry oraz ości i obsypujemy ich jedną stronę solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.


KROK 2. Drugą stronę obsypujemy przyprawą do ryb i odstawiamy na około 1 godzinę dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów. Następnie na stronie posypanej przyprawą do ryb układamy plaster masła i zawijamy filet tak, aby strona oprószona solą i pieprzem była na zewnątrz. Ryby układamy na folii aluminiowej wysmarowanej masłem i zawijamy papiloty. Zawiniątka układamy na parze i gotujemy około 12 minut.


KROK 3. W tym samym czasie gotujemy fasolkę szparagową w lekko osolonej wodzie, a następnie odcedzamy ją, doprawiamy i polewamy masełkiem. Gotową rybę podajemy z fasolką, plasterkiem cytryny i puree ziemniaczanym (świetną alternatywą jest także ryż). Życzę smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz