8 listopada 2015

Ciasto marchewkowe z jabłkami

Propozycja na smakowite, bardzo aromatyczne, pachnące cynamonem ciasto marchewkowe z jabłkami. Ciasto dodatkowo rozpieszcza nasze podniebienie kawałkami orzechów włoskich oraz rodzynkami. Będzie świetnym i zdrowym deserem, ale sprawdzi się także jako pożywna przekąska energetyczna :)


Potrzebne składniki

- 500 g startej marchewki
- 200 g mąki tortowej
- 100 g mąki gryczanej
- 250 g cukru 
- 50 g rodzynek
- 50 g orzechów włoskich
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 4 jajka
- 3 jabłka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1 szczypta soli

Przygotowanie

KROK 1. Obrane marchewki ścieramy na tarce o drobnych oczkach i odstawiamy na chwilę. Do dużej miski przesiewamy obie mąki, dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz cynamon i dokładnie mieszamy.


KROK 2. Białka oddzielamy od żółtek i za pomocą miksera ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. 


KROK 3. Następnie do białek (cały czas miksując) dodajemy powoli cukier oraz kolejno żółtka, olej, a na końcu wymieszane wcześniej suche składniki (mąkę, cynamon, proszek i sodę).


KROK 4. Do powstałej masy dodajemy starte marchewki, rodzynki oraz posiekane orzechy włoskie i wszystko dokładnie mieszamy.


KROK 5. Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia*, a na jego wierzchu układamy pokrojone w ćwiartki jabłka.

* Papier możemy wysmarować masłem i obsypać bułką tartą


KROK 6. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez 45 minut (do suchego patyczka).


Ciasto studzimy, a następnie posypujemy je cukrem pudrem.


Życzę smacznego! :)

4 komentarze: