11 listopada 2015

Ciasteczka kokosowo - kakaowe z kardamonem

Propozycja na smakowite ciasteczka kokosowo - kakaowe z nutą kardamonu. Ciasteczka idealnie sprawdzą się na mały deser lub dodatek do popołudniowej kawy. Najmniejsi smakosze będą zachwyceni, gdy smak ciasteczek dopełni kubeczek ciepłego kakao.

Potrzebne składniki

- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 200 g wiórków kokosowych
- 150 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 4 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka mielonego kardamonu
- szczypta soli
- kilka kropel aromatu migdałowego

Potrzebne składniki

KROK 1. Masło, jajka i cukier ubijamy za pomocą miksera na jednolitą i gładką masę, dodając do niej także kilka kropel aromatu migdałowego.


KROK 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy kakao, szczyptę soli, proszek do pieczenia, kardamon oraz wiórki kokosowe i wszystko dokładnie mieszamy.


KROK 3. Suche składniki z miski łączymy z mokrą masą i wyrabiamy ciasto, które schładzamy przez około 20 minut w lodówce. Po tym czasie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.


KROK 4. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 12 minut.


Ciasteczka studzimy i przechowujemy je w metalowej puszce.


Życzę smacznego! :)




2 komentarze:

  1. Upiekłam. Są przepyszne. Zagoszczą u mnie na stałe. Dziękuję za przepis. Zenobia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Zenobio! Bardzo się cieszę , że ciasteczka smakowały - pozdrawiam ciepło :)

      Usuń