18 listopada 2015

Buraczkowe kotleciki jaglane z cebulką i makiem

Propozycja na lekkie, delikatne i  niezwykle smakowite kotleciki z kaszy jaglanej gotowanej z suszonymi buraczkami. Smak kotlecików podkreśla intensywna nuta suszonej cebulki oraz mak. Kotleciki idealnie sprawdzą się jako samodzielna przekąska serwowana z ulubionym sosem lub jako dodatek do mięs, ryb oraz warzyw. Danie odpowiednie dla osób nietolerujących glutenu.

Potrzebne składniki

- 100 g kaszy jaglanej
- 2 łyżki suszonych buraczków
- 2 łyżki suszonej cebulki
- 3 łyżki mąki jaglanej
- 1 jajko
- 1,5 łyżeczki masła
- mak (do posypania)
- sól i pieprz

Przygotowanie

KROK 1. Kaszę jaglaną gotujemy w lekko ososlonej wodzie z dodatkiem suszonych buraczków*, odcedzamy, dodajemy 1,5 łyżeczki masła oraz suszoną cebulkę, dokładnie mieszamy i studzimy.

* suszone buraczki możemy zastępić sokiem z buraka

KROK 2. Następnie do ostudzonej kaszy dodajemy mąkę jaglaną oraz jajko i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy, a porcje powstałej masy układamy za pomocą łyżki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą porcję masy posypujemy makiem. Blaszkę wstawaimy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 20 minut.


Kotleciki po upieczeniu odstawiamy do lekkiego stężenia i gotowe! 


Życzę smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz