21 października 2015

Zupa pieczarkowa z nutą grzybów leśnych

Lekka, pożywna i szybka w przygotowaniu zupa? Taka jest właśnie zupa pieczarkowa z warzywami i aromatyczną nutą grzybów leśnych. Zupa kusi swym smakiem i aromatem, a dodatek papryczki chilli działa rozgrzewająco, dzięki czemu jest idealna na chłodne dni.

Potrzebne składniki

- 1 l bulionu drobiowego
- 6 pieczarek
- 2 ziemniaki
- 1 cebula biała
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek kalarepki
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki natki pietruszki
- oliwa z oliwek

PRZYPRAWY:
- 1 łyżeczka mielonych grzybów suszonych
- 1 łyżeczka suszonego koperku
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- 3 ziarenka pieprzu
- papryczka chilli
- sól i pieprz

Przygotowanie

KROK 1. Cebulkę kroimy w kostkę, szklimy ją na oliwie z oliwek, a następnie dodajemy pokrojone w pasy pieczarki i dusimy razem do momentu odparowania nadmiaru wody.

KROK 2. Pietruszkę, seler, ziemniaki, marchewkę i kalarepkę kroimy w kostkę i przesmażamy wszystko na odrobinie oliwy. 

KROK 3. Podsmażone warzywa i pieczarki dodajemy do gotującego się bulionu wraz z 2 łyżkami posiekanej natki pietruszki, łyżeczką suszonych grzybów*, koperku oraz listkiem laurowym, ziarenkami pieprzu i ziela angielskiego. Wszystko gotujemy do uzyskania odpowiedniej miękkości.

* Mielone grzyby suszone są świetną przyprawą do zup, sosów i dań mięsnych. W przyprawę zaopatrzył mnie mój Tata - zapalony grzybiarz, który część swoich zbiorów po wysuszeniu mieli.

KROK 4. Na koniec zupę doprawiamy solą, pieprzem i papryczką chilli oraz zabielamy śmietaną wcześniej zahartowaną chochelką zupy - ponownie zagotowujemy. Zupę podajemy ze świeżą zieleniną. Życzę smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz