14 października 2015

Zupa krem z pieczonym czosnkiem i korą cynamonu

Propozycja na smaczną, zdrową i pożywną zupę krem o wyrazistym smaku i aromacie pieczonego czosnku z dodatkiem słodkiej i korzennej nuty cynamonu. Zupa doskonale rozgrzewa oraz oczyszcza nasz organizm.


Potrzebne składniki

- 3 - 4 główki czosnku

- biała część pora

- 2 białe cebule
- 1 marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- 150 g jogurtu naturalnego
- oliwa z oliwek
- 1 litr rosołu warzywnego

DO SMAKU:
- kora cynamonu
- listek laurowy
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka tymianku
- 0,5 łyżeczki rozmarynu
- sól morska

Przygotowanie

KROK 1. Główki czosnku pozbawiamy nadmiaru zewnętrznych łupin i delikatnie ścinamy je od góry. Każdą główkę skrapiamy oliwą z oliwek, wkładamy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 18 - 20 minut.

Po tym czasie upieczony czosnek delikatnie studzimy.


KROK 2. Pietruszkę, marchewkę oraz białą część pora kroimy na mniejsze kawałki.


KROK 3. Cebule kroimy w piórka i szklimy je na oliwie z oliwek.


KROK 4. Do 1 litra gotującego się rosołu warzywnego wkładamy pokrojone warzywa, zeszkloną cebulkę, listek laurowy i korę cynamonu oraz doprawiamy mielonym imbirem, tymiankiem i rozmarynem. Całość gotujemy około 15 minut.


KROK 5. Po tym czasie dodajemy obrane z łupin upieczone ząbki czosnku i gotujemy wszystko jeszcze przez około 5 minut. Na koniec, całość miksujemy na jednolitą i gładką masę, a następnie dodajemy jogurt naturalny, po czym jeszcze chwilę miksujemy dla dobrego połączenia wszystkich składników. Tak przygotowany krem, jeszcze raz zagotowujemy i w razie konieczności doprawiamy solą morską. Gotową zupę podajemy ze świeżą zieleniną.

Życzę smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz