10 października 2015

Wrzos zwyczajny i jego niezwyczajne właściwości

Wrzos zwyczajny to roślina z rodziny wrzosowatych, którą możemy spotkać na obszarze całego naszego kraju, zarówno w górach, jak i terenach nizinnych. Jest to niewielka krzewinka, która osiąga do 80 cm wysokości oraz wydaje piękne, fioletowe kwiaty.

Czy wrzos, który rośnie w ogródkach, na łąkach, polach, stokach górskich oraz który często zdobi nasze balkony, możemy wykorzystać w kuchni? Jak najbardziej tak! A w jaki sposób? Zapraszam do poznania jego cudownych właściwości.

WRZOS ZWYCZAJNY I JEGO NIEZWYCZAJNE WŁAŚCIWOŚCI

Te piękne kwiaty, o różnych odcieniach fioletu, które wydaje wrzos wykorzystujemy w ziołolecznictwie. Najczęściej stosujemy je do przyrządzania dobroczynnego dla zdrowia naparu ze świeżych, a najczęściej suszonych kwiatów. Jakie mają właściwości? Oto kilka z nich:

  • mają właściwości bakteriobójcze i antyseptyczne, dzięki czemu mogą być pomocne w leczeniu przeziębień oraz łagodzić objawy grypy,

  • działają rozkurczowo oraz doskonale wpływają na trawienie, pobudzając wydzielanie kwasów żołądkowych,

  • mają właściwości przeciwzapalne oraz hamujące rozwój bakterii w naszym przewodzie pokarmowym, dzięki czemu są niezastąpione przy leczeniu niestrawności, wzdęć, biegunek oraz zaparć,

  • są pomocne w profilaktyce oraz leczeniu chorób reumatycznych,

  • mają doskonałe właściwości relaksujące, uspokajające, dzięki czemu pomagają łagodzić stres oraz uwolnić się od nieprzyjemnych napięć,

  • są sprzymierzeńcem w leczeniu kamicy nerkowej, chorobach nerek oraz dróg moczowych, wykazując doskonałe właściwości moczopędne.

JAK PRZYGOTOWAĆ HERBATKĘ Z WRZOSU?

Wystarczy 1 czubatą łyżeczkę suszonych kwiatów wrzosu wsypać do kubeczka i zalać je gorącą wodą. Całość należy parzyć kilka minut pod przykryciem i wypić około 20 minut przed planowanym posiłkiem.

A CZY WRZOS DAJE NAM COŚ JESZCZE?

Tak! Najcudowniejszym i najbardziej smakowitym produktem powstającym dzięki tej pięknej roślinie jest miód wrzosowy o ciemnym kolorze oraz wyrazistym i unikalnym smaku.

Miód wrzosowy zalecany jest w szczególności mężczyznom, gdyż pozwala łagodzić nieprzyjemne objawy przerostu prostaty. Zalecany jest także jako produkt profilaktyczny.
Miód wrzosowy to jednak nie tylko produkt dla Panów, ponieważ oprócz wspomnianych już właściwości wspomagających leczenie prostaty, posiada wszystkie te, które dostarczają nam kwiaty wrzosu m.in. bakteriobójcze czy przeciwzapalne. Dodatkowo miód wrzosowy poprawia pracę naszego serca.

Miód wrzosowy możemy wykorzystać także w naszej kuchni. Świetnie sprawdzi się słodzenia herbaty, przygotowywania marynat do mięs, słodkich dipów oraz deserów. Wrzos oprócz dobroczynnych właściwości dla naszego zdrowia, doda naszej kuchni wiele wspaniałego smaku.

Wrzos (kawałek z kadru) - fot. SABO Anna

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz