2015-10-19

Tortelloni ze szpinakiem i ricottą

Propozycja na tortelloni z 4 jajecznego ciasta, wypełnione smakowitym farszem ze szpinaku i serka ricotta. Ciasto jest delikatne, a farsz rozpieszcza nasze podniebienie także nutami smażonej cebulki i czosnku. Danie inspirowane Przepisami Matki Natury Hortex :)
Potrzebne składniki

- 1 opakowanie rozdrobnionego szpinaku HORTEX
- 2 opakowania serka ricotta
- 1 cebula biała
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz

CIASTO MAKARONOWE
- 400 g mąki tortowej
- 4 jajka
- 2 szczypty soli

Przygotowanie

KROK 1. Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy lekko na rozgrzanej oliwie z oliwek, a następnie dodajemy rozmrożony i odsączony z nadmiaru wody szpinak. Całość smażymy przez chwilę i studzimy.

KROK 2. Gdy farsz przestygnie dodajemy do niego serek ricotta, mieszamy i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

KROK 3. Na stolnicę wysypujemy mąkę tortową, formujemy w niej dołek, gdzie wbijamy jajka, dodajemy 2 szczypty soli i zagniatamy. Ciasto będzie gotowe po około 20 minutach wyrabiania, gdy po rozkrojeniu będą widoczne pęcherzyki powietrza.

KROK 4. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i dzielimy go na czterocentymetrowe kwadraty. Na środek każdego z nich układamy porcję farszu.

KROK 5. Następnie przystępujemy do lepienia, składając każdy kwadrat na pół, tak aby powstał trójkąt, po czym owijamy go na palcu z dwóch rogów i formujemy tortelloni, które układamy na lnianej ściereczce.

KROK 6. Tortelloni wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 3 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe podajemy z roztopionym masłem.


5 komentarzy: