2015-10-21

Tatar rybny

Tatar. Wiele osób rezygnuje z tej klasycznej, smakowitej przekąski ze względu na jej podstawowe składniki, którymi są surowe mięso wołowe, jak i żółtko jaja kurzego. Mimo zachowania wszelkich zasad sanitarnych stosowanych przez nas podczas przygotowania klasycznego tatara, nie każdy decyduje się na skosztowanie tej surowej przekąski. Skłania ich do tego strach przed niewłaściwie przechowywanym mięsem podczas transportu oraz w sklepie, a także świadomość, że jaja i mięso do uboju badane są w sposób wyrywkowy. Kolejny powód to ryzyko chorób tj. salmonella.
A gdyby tak przyrządzić tatar z wędzonej ryby, która pozbawi nas powyższych obaw? Tego typu rozwiązanie sprawi, że nasza przekąska nabierze niezwykłej wyrazistości wędzonki oraz stanie się zdrowa i bardzo pożywna.
Tatar rybny
Do rybnego tatara możemy wykorzystać różnorodne gatunki ryb: pstrąga, łososia, śledzia, makrelę, halibuta, a nawet sardynki. Do tatara w takiej postaci możemy dodać także różnorodne dodatki w postaci warzyw (świeżych, kiszonych i konserwowych), grzybów, orzechów, suszonych owoców lub ziaren (słonecznika, siemienia lnianego, pestek dyni), które dodatkowo podniosą wartość odżywczą naszej przekąski.

Taki rybny tatar to także doskonała propozycja na przyjęcie. Świetnie zaprezentuje się na naszym stole i z pewnością zaintryguje oraz zasmakuje wszystkim gościom. A jak go przygotować? Na początek zacznijmy od tatara z klasycznymi dodatkami: białą cebulką, konserwowym ogórkiem i pieczarkami, którego smak podkreślają prażone ziarna słonecznika.
Tatar z wędzonego pstrąga z prażonymi ziarnami słonecznika
Potrzebne składniki

- 130 g filetów z wędzonego pstrąga
- 50 g marynowanych pieczarek
- 50 g ogórków konserwowych
- 1 mała cebulka biała
- sok z cytryny
- pieprz czarny
- ziarna słonecznika

Przygotowanie
KROK 1. Marynowane pieczarki, ogórki konserwowe i cebulkę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Filety z pstrąga pozbawiamy ewentualnych ości oraz nadmiaru tłuszczu i także kroimy w drobną kostkę.

KROK 2. Kawałki pstrąga skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy pokrojone warzywa, doprawiamy dość obficie świeżo zmielonym pieprzem i mieszamy. Całość odstawiamy na chwilę dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.

KROK 3. W tym czasie na rozgrzanej patelni prażymy ziarna słonecznika do momentu, aż zaczną uwalniać swój aromat. Tatar przekładamy na talerzyki i podajemy z gorącymi ziarnami słonecznika.

Kolejna propozycja to smaczny i soczysty tatar rybny na bazie filetów śledziowych z marynowanymi pieczarkami oraz dodatkiem warzyw i sosu sojowego, który nada całości niezwykłej wyrazistości.
Tatar śledziowy z warzywami i pieczarkami

Potrzebne składniki

- 200 g filetów śledziowych z puszki
- 50 g marynowanych pieczarek
- 1 ogórek kiszony
- 1 mały pęczek szczypiorku
- 0,5 papryki czerwonej
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- pieprz czarny
- sól (opcjonalnie)

Przygotowanie
Filety śledziowe odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym i kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek siekamy, a pieczarki, kiszonego ogórka oraz połowę czerwonej papryki także kroimy w kosteczkę. Do pokrojonych składników dodajemy sos sojowy oraz doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i ewentualnie solą. Wszystko mieszamy i gotowe!

A może tatar rybny w wersji greckiej z dodatkiem oliwek, czerwonej cebulki, którego smak podkreślają słodkie, smażone rodzynki?
Tatar z pstrąga po grecku ze smażonymi rodzynkami
Potrzebne składniki

- 130 g wędzonego pstrąga
- 2 ogórki konserwowe
- około 10 szt. czarnych oliwek
- 1 mała czerwona cebulka
- 3 łyżki rodzynek (najlepiej greckich)
- oliwa z oliwek
- 1,5 łyżeczki oregano
- pieprz czarny
- sól morska
- sok z cytryny

Przygotowanie
KROK 1. Na początku przygotowujemy warzywa. Ogórki konserwowe, czarne oliwki i czerwoną cebulkę kroimy w bardzo drobną kostkę.

KROK 2. Wędzonego pstrąga pozbawiamy ewentualnych ości i również kroimy w drobną kostkę. Tak przygotowaną rybę przekładamy do miseczki i skrapiamy ją sokiem z cytryny, dodajemy wcześniej pokrojone warzywa, 1 łyżkę oliwy z oliwek, 1,5 łyżeczki oregano, szczyptę soli morskiej i świeżo zmielony pieprz. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy dla dobrego połączenia smaków i aromatów.

KROK 3. Rodzynki parzymy wrzątkiem i podsmażamy je na patelni delikatnie wysmarowanej oliwą z oliwek. Gotowy tatar przekładamy na talerze i podajemy go z ciepłymi rodzynkami.

Propozycji na rybnego tatara jest wiele. Każdy z nich może być niezwykły poprzez zastosowanie różnorodnych gatunków ryb oraz składników. Jest to wspaniała alternatywa dla befsztyku tatarskiego przygotowywanego z surowego mięsa i jaj, zdrowa i pożywna przekąska, jak również świetna propozycja na przyjęcie.

1 komentarz: