22 października 2015

Szybkie ciasto z owocami

Jak szybko przygotować pyszne, domowe ciasto? Rozwiązaniem jest niedrogie, błyskawiczne w przygotowaniu oraz niezwykle smaczne ciasto z owocami, które często piekły nasze Mamy oraz Babcie. Ciasto jest idealne na małą przekąskę, świetnie komponuje się z popołudniową kawą i na pewno zasmakuje wszystkim naszym domownikom. Do jego przygotowania możemy użyć świeżych owoców lub tych z kompotu, co sprawi, że przygotowanie będzie jeszcze szybsze.

Potrzebne składniki

- 2 szklanki mąki
- 1 kostka masła
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru (zwykłego lub trzcinowego)
- 75 dag owoców (jabłka i śliwki - świeże lub z kompotu)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Przygotowanie

KROK 1. Masło rozpuścić w rondelku i przestudzić. Białka oddzielić od żółtek i ubić pianę za pomocą miksera. Następnie dodać cukier oraz żółtka i jeszcze chwilę miksować do momentu uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. Do powstałej masy dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, ostudzone masło i jeszcze raz wymieszać.



KROK 2. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią połowę powstałej masy, a następnie ułożyć na niej owoce (ja użyłam tych odcedzonych z kompotu). Na sam koniec na owoce wylać drugą połowę masy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez około 40 minut. Po lekkim ostygnięciu, ciasto można posypać cukrem pudrem. Życzę smacznego! :)

2 komentarze: