11 października 2015

Sos bazyliowo - czosnkowy

Jak przygotować lekki sos, który idealnie sprawdzi się jako dodatek do ryb, wędlin, pierogów, sałatek i kanapek? Moja propozycja to sos na bazie jogurtu greckiego z dodatkiem świeżej bazylii i czosnkuSos jest zarówno lekki, ale także zdrowy, aromatyczny i bardzo smaczny. Jego przygotowanie jest błyskawiczne i dziecinnie proste.


Potrzebne składniki:

- 250 g jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- garść listków świeżej bazylii
- cukier brzozowy
- sól morska
- sok z cytryny

Przygotowanie:

Przygotowanie sosu jest bardzo proste. Listki bazylii delikatnie siekamy. Do miseczki dodajemy jogurt grecki, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekaną bazylię i zakwaszamy delikatnie sokiem z cytryny. Całość doprawiamy cukrem brzozowym oraz solą i dokładnie mieszamy. Gotowy sos odstawiamy na chwilę dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.

Życzę smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz