2015-10-03

Sernik z kokosową chmurką (na oleju)

Słodka propozycja na smaczny, delikatny i rozpływający się w ustach sernik, kładziony na herbatnikach oraz wykończony kokosową chmurką. Każdy jego kęs rozpieszcza nasze kubki smakowe i doskonale poprawia nastrój. Sernik idealnie sprawdzi się jako dodatek do popołudniowej kawy.
Sernik z kokosową chmurką (na oleju)
Potrzebne składniki

MASA SEROWA
- 1 kg białego twarogu
- 1 szklanka mleka
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 2 całe jajka
- 4 żółtka
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego

KOKOSOWA CHMURKA
- 4 białka
- 0,5 szklanki cukru
- 100 g wiórków kokosowych

SPÓD
- herbatniki Petit bouree
- mleko (do namaczania)

Przygotowanie
KROK 1. Ser biały dokładnie mielimy i dodajemy do niego 2 budynie śmietankowe, 2 jajka, 4 żółtka, cukier zwykły oraz waniliowy, a także mleko i olej. Wszystkie składniki najpierw dokładnie mieszamy łyżką, a następnie miksujemy na jednolitą i gładką masę.

KROK 2. Blaszkę* wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim herbatniki, tak aby dokładnie pokrywały spód. Przed ułożeniem herbatniki z każdej strony delikatnie moczymy w mleku. Pamiętajmy, aby ich nie przemoczyć, a jedynie nawilżyć. 
Użyłam blaszki o wymiarach 23,5 x 39,5

KROK 3. Następnie na herbatniki wykładamy masę serową i wygładzamy jej wierzch szpatułką. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 40 minut.

KROK 4. Podczas pieczenia przygotowujemy kokosową chmurkę, ubijając białka z cukrem na sztywną pianę.

Gdy minie 40 minut, a wierzch ciasta zacznie się delikatnie rumienić, wyciągamy blaszkę z piekarnika. Na wierzch masy serowej wykładamy ubitą pianę i posypujemy ją kokosem. Blaszkę ponownie wstawiamy do piekarnika na około 10 minut.
Sernik kroimy, gdy całkowicie wystygnie.

11 komentarzy:

  1. dziękuję Pani za przepis, to najlepszy sernik jaki jadłam :-) wygląda jak z cukierni, a jest naprawe prosty do zrobienia

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo się cieszę, że przepis się udał, a sernik smakował. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam serniki, a do tego ten kokos mnniammmm!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cześć!

    Przymierzam się do pieczenia. Jakiego twarogu użyłaś? :-)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do przygotowania sernika użyłam białego twarogu pełnotłustego zakupionego w zaprzyjaźnionym gospodarstwie i zmieliłam go dwukrotnie. Najlepszy do wypieku jest dobrej jakości biały ser (półtłusty lub tłusty), choć koleżanka piekała mój sernik z wiaderkowego twarogu - też był smaczny, jednak mimo wszystko polecam ten klasyczny. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  5. Jestem wielką fanką serników. Twój wypiek prezentuje się uroczo ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dawno nie jadłam tak pysznego sernika :) Jedynie zamiast herbatników zrobiłam kakaowy spód- podpiekłam go przed wlaniem sera . Przepis zostanie z nami na zawsze

    OdpowiedzUsuń