9 października 2015

Schab pieczony

Propozycja na aromatyczny, smakowity i delikatny schab pieczony, który będzie idealnym i pożywnym dopełnieniem naszego obiadu. Schab możemy serwować na ciepło, ale także na zimno - świetnie sprawdzi się do kanapek.


Potrzebne składniki:

- schab
- bulion

MARYNATA:
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 4 łyżki słodkiego sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- świeżo mielony pieprz
- 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:

KROK 1. Na początku przygotowujemy marynatę. Do miseczki wlewamy olej rzepakowy, słodki sos sojowy oraz miód i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz zioła prowansalskie, pieprz i sól do smaku - ponownie mieszamy. Tak powstałą marynatą nacieramy schab i zostawiamy w lodówce na około 12 godzin (najlepiej zostawić go na noc).

KROK 2. Schab układamy w naczyniu żaroodpornym i podlewamy go delikatnie bulionem, do którego możemy włożyć także kawałki cebuli i czerwonej papryki - wtedy mięso nabierze jeszcze lepszego aromatu, wyrazistości i soczystości. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 15 minut. 

Po tym czasie odkrywamy naczynie, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez 40 minut, od czasu do czasu podlewając wierzch mięsa bulionem.

Następnie ponownie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni C i pieczemy jeszcze około 20 minut.


Schab idealnie smakuje na ciepło oraz na zimno.

Życzę smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz