15 października 2015

Sałatka w stylu greckim z makaronem i serem feta

Jakie danie przygotować, aby zachować lekkość, ale i zapewnić sobie sytość i solidną dawkę wartości odżywczych? Moja propozycja to smaczna, zdrowa i pożywna sałatka w stylu greckim z pełnoziarnistym makaronem, serem feta i warzywami. Całość otula sos na bazie oliwy z oliwek z nutą bazylii i czosnku. Idealna na kolację, ale i samodzielny posiłek pełen zdrowia :)


Potrzebne składniki

- 100 g pełnoziarnistego makaronu świderki
- 150 g sera feta
- 130 g czarnych oliwek
- 1 puszka słodkiej kukurydzy konserwowej
- 3 pomidory śliwkowe
- kilka liści sałaty lodowej

SOS:
- 10 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 ząbki czosnku
- garść świeżych listków bazylii
- 1 łyżeczka cukru brzozowego
- sól do smaku

Przygotowanie

KROK 1. Na początku przygotowujemy sos. Oliwę z oliwek i ocet jabłkowy przelewamy do naczynia, dodajemy czosnek, listki bazyliowe, cukier brzozowy i szczyptę soli - wszystko miksujemy i odstawiamy dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.

Makaron świderki gotujemy al dente, odcedzamy i hartujemy zimną wodą.

KROK 2. Ser feta kroimy w kostkę, oliwki i kukurydzę odcedzamy z zalewy, pomidory kroimy na półćwiartki, a liście sałaty rwiemy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki przekładamy do miseczek. Przed podaniem składniki polewamy wcześniej przygotowanym sosem.

Życzę smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz