4 października 2015

Sałatka na każdą okazję

Sałatka jest świetną przekąską, ale nierzadko jest to także jeden z głównych posiłków w ciągu dnia. To wieloskładnikowe połączenie często gości na naszych stołach podczas świąt, imienin, urodzin czy spotkań w gronie przyjaciół i rodziny. 
Sałatka to także najlepsze rozwiązanie na szybki, pożywny i smaczny poczęstunek, kiedy za chwilę w naszym domu mają pojawić się goście.
Któż z nas, nie miał sytuacji, kiedy nagle zadzwonił telefon, a w nim usłyszeliśmy zapowiedź rychłej wizyty ciotki, rodziców czy też znajomych? Zamiast głowić się nad tym, czym moglibyśmy poczęstować gości podczas ich wieczornej wizyty, szybko zdecydujmy się na przygotowanie sałatki.
Ja zawsze sięgam po sałatkę makaronową z dipem bazyliowo - czosnkowym. Uwielbiam ją! Gości w mim domu od lat. Zawsze doskonale sprawdza się na wszelkiego rodzaju okazje. Smakuje wszystkim - dzieciom oraz dorosłym. Składniki w niej użyte otula lekki i aromatyczny dip jogurtowy, a dodatek kukurydzy i świeżego ogórka nadaje jej soczystości. Sałatka jest prosta i szybka w przygotowaniu, ale za to świetnie smakuje i kusi aromatem czosnku oraz bazylii.

 Potrzebne składniki:
- 100 g makaronu (gwiazdki)
- 100 g żółtego sera
- 100 g kiełbasy drobiowej z piersi kurczaka
- 1 puszka słodkiej kukurydzy konserwowej
- 3 duże ogórki gruntowe lub 1 ogórek szklarniowy
DIP BAZYLIOWO - CZOSNKOWY:
- 170 g jogurtu naturalnego (użyłam Activii)
- 5 - 6 łyżeczek majonezu delikatnego lub jogurtowego
- 2 ząbki czosnku
- garść listków bazylii
- 2 łyżeczki suszonej bazylii
- sól do smaku
- pieprz
A przygotowanie jest bardzo proste:
KROK 1. Makaron gwiazdki gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy i kleksem oleju lub masła. Po ugotowaniu zalewamy zimną wodą i studzimy.
Następnie przygotowujemy dip:
Do miseczki dodajemy jogurt naturalny, 5 - 6 łyżeczek delikatnego majonezu i dokładnie mieszamy dla dobrego połączenia obu składników bazowych.
Sporą garść świeżych lisków bazylii drobno siekamy i dodajemy do miseczki wraz z 2 łyżeczkami suszonej bazylii i dwoma przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Ponownie wszystko mieszamy, a na koniec doprawiamy solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
KROK 2. Do dużej miski dodajemy ugotowany makaron, odsączoną z zalewy kukurydzę oraz pokrojone w kostkę ogórki, żółty ser* i lekką kiełbaskę z piersi kurczaka. Wszystkie składniki zalewamy przygotowanym dipem i dokładnie mieszamy.
* Ważne aby ser był półtwardy. Do sałatki świetnie sprawdzi się francuski Morbier.
Odstawiamy na chwilę dla dobrego przejścia smaków i aromatów.
Życzę smacznego! :)

3 komentarze:

  1. Robiłam ją wielokrotnie. Jest przepyszna i zawsze wszystkim smakuje :) Dziękuję bardzo! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję, dziękuję, dziękuję! Jest najlepsza na świecie!

    OdpowiedzUsuń