12 października 2015

Rolada z bananowym sercem

Propozycja na smaczną i delikatną roladę kakaową z rumowo - orzechowym kremem i bananowym sercem. Całość dopieszcza polewa czekoladowa i kawałki orzechów włoskich. To połączenie idealnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub samodzielny deser.


Potrzebne składniki

BISZKOPT KAKAOWY:
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki ciemnego kakao
- 6 jajek
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

KREM RUMOWO - ORZECHOWY:
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 100 g drobno posiekanych orzechów włoskich
- 200 g masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 kieliszek rumu

DODATKI:
- 3 banany
- posiekane orzechy włoskie
- 50 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

KROK 1. PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je razem z cukrem na sztywną pianę. Następnie po kolei dodajemy żółtka, 2 łyżeczki kakao, mąkę oraz płaską łyżeczkę proszku do pieczenia i delikatnie mieszamy.

Powstałą masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, równo rozsmarowujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na 20 minut.

Po upieczeniu ciasto przekładamy na delikatnie wilgotną lnianą ściereczkę i zawijamy w rulon (**pamiętajmy o usunięciu papieru do pieczenia). Tak zawinięty biszkopt studzimy.

KROK 2. PRZYGOTOWANIE KREMU RUMOWO - ORZECHOWEGO:

Pół szklanki mleka zagotowujemy, a w drugiej połowie rozprowadzamy 3 łyżki mąki, które wlewamy do zagotowanego mleka, mieszamy i ponownie zagotowujemy. Powstałą masę studzimy.

Masło ucieramy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy kieliszek rumu i kolejno porcje ostudzonej masy. Wszystko dokładnie ucieramy, a na koniec dodajemy posiekane orzechy.

KROK 3. ZAWIJANIE

Połową powstałego kremu smarujemy odwinięty biszkopt, układamy na środku banany, zawijamy, a drugą połową kremu smarujemy wierzch rolady, który obsypujemy orzechami włoskimi i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.

Gotową roladę schładzamy w lodówce, a następnie możemy rozkoszować się jej smakiem.


Życzę smacznego! :)

2 komentarze: