26 października 2015

Przepis Babuni na placek budyniowo - kokosowy

Przeglądając stare przepisy Babci, natrafiłam na placek budyniowo - kokosowy. Na pożółkłej już kartce widnieje data 5 grudnia 1947 r. Czy pochodzi on rzeczywiście z tego roku, o to Babci już nie zapytam. Data budziła moje wątpliwości, jednak postanowiłam go wypróbować. Efekt bardzo pozytywnie mnie zaskoczył, gdyż ciasto jest niezwykle smakowite i delikatne, a podczas pieczenia piękny zapach kokosu wypełnia cały dom :) Poniżej przedstawiam oryginalny przepis na placek, znaleziony w domowym archiwum kulinarnym.


Potrzebne składniki

CIASTO:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 kostki masła
- 2 jajka
- 20 g cukru waniliowego

POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
- 2 budynie waniliowe 
- 3 szklanki mleka
- 0,5 kostki masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 200 g wiórków kokosowych

Przygotowanie

KROK 1. Na początku przygotowujemy ciasto. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka i ponownie ucieramy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy i wyrabiamy ciasto.

KROK 2. 2 szklanki mleka zagotowujemy, a budynie waniliowe rozprowadzamy w 1 szklance mleka, które dodajemy do ciepłego, ponownie zagotowujemy i studzimy.

KROK 3. 0,5 kostki masła roztapiamy w rondelku, dodajemy cukier, mieszamy i zdejmujemy z ognia, dodajemy 2 jajka oraz wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.

KROK 4. Ciasto rozprowadzamy na blaszce (ja wyłożyłam ją papierem do pieczenia) i wylewamy na nie ostudzony budyń, na którym rozprowadzamy mieszaninę z wiórkami kokosowymi. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C na około 50 minut.  



Z archiwum kulinarnego Babuni...



8 komentarzy:

  1. Robię! Dla mnie idealny.

    OdpowiedzUsuń
  2. jak duża blaszka???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Placek piekłam w blaszce o wymiarach 25 X 35 :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. A jak nie mam papieru, mogę wysmarować blachę margaryną do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że można :D Najlepiej wysmarować blachę masełkiem - można ją też delikatnie obsypać bułką tartą :)

      Usuń
  4. Wygląda bardzo smakowicie

    OdpowiedzUsuń