7 października 2015

Polędwiczki w sosie koperkowym

Propozycja na smakowite i delikatne polędwiczki wieprzowe skąpane w sosie koperkowym. Idealny wybór na zdrowy i pożywny obiad.


Potrzebne składniki:

- 2 polędwiczki wieprzowe
- 1 pęczek świeżego koperku
- 3/4 szklanki mleka
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- bulion warzywny
- olej rzepakowy (do smażenia)

DO SMAKU:
- słodki sos sojowy
- sól i pieprz

Przygotowanie:

KROK 1. Polędwiczki dzielimy na sznycelki i rozbijamy je delikatnie dłonią, a następnie podsmażamy z obu stron na oleju rzepakowym.


KROK 2. Podsmażone polędwiczki przekładamy do garnka i zalewamy je bulionem warzywnym, na tyle aby przykryć wszystkie kawałki mięsa - dusimy około 20 minut.


KROK 3. Następnie do naczynia wlewamy mleko, dodajemy jogurt grecki*, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Powstałą mieszankę hartujemy małą chochelką gorącego sosu, mieszamy, dodajemy do całości i zagotowujemy.

* jogurt grecki możemy zastąpić śmietaną.


KROK 4. Na koniec do sosu dodajemy posiekany koperek i dusimy całość jeszcze około 2 minut. Gotowy sos doprawiamy solą, pieprzem i słodkim sosem sojowym.


Polędwiczki w sosie koperkowym podajemy z ulubionymi dodatkami np. ziemniaczkami i lekką surówką.


Życzę smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz