22 października 2015

Pikantny kurczak curry z warzywami

Propozycja pełna wyrazistych smaków i aromatów, a do tego zdrowa, pożywna i niezwykle smakowita. Danie jest proste w przygotowaniu, więc jest idealnie dla osób pracujących i tych, którzy nie lubią zbyt długo stać przy kuchni, ale lubią jeść wartościowo i smacznie :)


Potrzebne składniki

- 400 g piersi z kurczaka
- 200 g zielonej fasolki
- 1 czerwona papryka
- 1/2 cukinii
- oliwa z oliwek

PRZYPRAWY:
- 2 łyżeczki curry
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki papryczki chilli
- 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
- sól i pieprz 

Przygotowanie:

KROK 1. Cukinię kroimy w krążki, a paprykę w kostkę, dodajemy obraną fasolkę szparagową, a następnie wszystkie warzywa gotujemy na parze (al dente) lub blanszujemy.

KROK 2. Kurczaka kroimy w pasy i obsypujemy je solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, papryką słodką, chili oraz dodajemy 1 łyżeczkę curry. Wszystko skrapiamy oliwą z oliwek, dokładnie nacieramy i odstawiamy na chwilę dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.

KROK 3. Zamarynowane pasy kurczaka delikatnie podsmażamy, a następnie dodajemy ugotowane na parze warzywa i dodatkową łyżeczkę curry. Wszystko chwilę przesmażamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotowe danie podajemy z ulubionymi, świeżymi ziołami. Życzę smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz