8 października 2015

Pikantna zupa pomidorowa z ryżem i czerwoną papryką

Zupa pomidorowa to tradycja polskiej kuchni. Każdy ma swój typ tej zupy oraz serwowanych z nią dodatków. Jedni kochają ją jeść z ryżem, a inni z makaronem lub ziemniakami. Moja propozycja to pikantna zupa pomidorowa z dodatkiem ryżu, czerwonej papryki i suszonej cebulki, gotowana na intensywnym wywarze drobiowo - warzywnym. Smak podkreśla pieprz cayenne oraz lubczyk ;) Zupa jest pożywna, sycąca i niezwykle aromatyczna.


Potrzebne składniki:

- 1,5 litra wywaru drobiowo - warzywnego
- 400 ml przecieru pomidorowego (najlepiej domowego)
- 1 czerwona cebula
- 2 duże marchewki
- 2 czerwone papryki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki suszonej cebulki
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 - 3 łyżki śmietany
- 100 g ryżu
- oliwa z oliwek (do smażenia)

DO SMAKU:
- słodki sos sojowy
- słodka papryka mielona
- lubczyk
- rozmaryn
- pieprz cayenne
- pieprz czarny
- listek laurowy
- ziele angielskie
- cukier brzozowy
- sól do smaku

Przygotowanie:

KROK 1. Na początku przygotowujemy wywar z włoszczyzny oraz części kurczaka z dodatkiem ziela angielskiego, listka laurowego i szczypty lubczyku. Wywar możemy przygotować dzień wcześniej.


KROK 2. Ryż gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, a na oliwie z oliwek szklimy pokrojoną w kostkę czerwoną cebulkę. Gdy ta się zeszkli, dodajemy pokrojoną paprykę i chwilę razem przesmażamy. Pod koniec smażenia dodajemy także drobno pokrojone ząbki czosnku, a następnie odstawiamy na chwilę zawartość patelni.


KROK 3. Marchewki kroimy w krążki i podsmażamy je delikatnie na oliwie z oliwek, dzięki czemu wydobędziemy z nich więcej smaku.


KROK 4. Do wywaru dodajemy przecier oraz koncentrat pomidorowy i zagotowujemy. Następnie dodajemy podsmażone warzywa oraz przyprawy: lubczyk, rozmaryn, słodką paprykę i suszoną cebulkę. Gotujemy do uzyskania odpowiedniej miękkości przez marchewkę.



KROK 5. Na koniec zupę doprawiamy pieprzem czarnym oraz cayenne (ilość wedle upodobań), szczyptą cukru brzozowego, słodkim sosem sojowym i solą. Całość zabielamy śmietaną, uprzednio zahartowaną chochelką gorącej zupy, dodajemy ryż, ponownie zagotowujemy i gotowe! 

Życzę smacznego! :)


2 komentarze:

  1. Wygląda smacznie wypróbuję ją na pewno pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń