13 października 2015

Pierogi z kurczakiem i marchewką

Propozycja na smaczne i delikatne pierożki z farszem z piersi kurczaka i marchewki oraz dodatkiem smażonej cebulki i aromatycznego tymianku. Ciasto przygotowane z dodatkiem mąki pełnoziarnistej.


Potrzebne składniki:

CIASTO:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1,25 szklanki ciepłej wody
0,5 łyżeczki soli

FARSZ:
2 piersi z kurczaka
2 marchewki
1 biała cebula
1 łyżeczka tymianku
sól do smaku
pieprz
1,5 łyżki oleju rzepakowego (do smażenia)

PRZYPRAWY DO GOTOWANIA KURCZAKA:
1 listek laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
0,5 łyżeczki soli

Przygotowanie:

KROK 1. Mąki przesiewamy do miski, dodajemy 0,5 łyżeczki soli oraz dosyć ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 0,5 godziny, aby mogło "popracować".


KROK 2. Cebulkę podsmażamy na oleju rzepakowym, a na koniec dodajemy tymianek, tak aby odpowiednio uwolnił swój aromat. Marchewki obieramy i wrzucamy je do gotującej się wody wraz z listkiem laurowym, zielem angielskim i połową łyżeczki soli. Gotujemy je przez 5 minut, a następnie dodajemy do nich piersi z kurczaka i gotujemy wszystko razem przez kolejne 15 minut.
Ugotowane marchewki i piersi z kurczaka studzimy, a następnie mielimy je w maszynce do mięsa wraz z podsmażoną cebulką. Powstały farsz doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Nastepnie rozwałkowujemy ciasto, wycinamy kółka za pomocą szklanki lub foremki i układamy na nich porcje farszu.


KROK 3. Lepimy pierożki i układamy je na lnianej ściereczce. 
* Podczas lepienia zagotowujemy wodę w garnku.


Pierożki gotujemy w osolonej wodzie przez około 3 minuty od momentu wypłynięcia. Odcedzamy i podajemy z ulubioną okrasą, jogurtem greckim lub śmietaną.


Życzę smacznego! :)


1 komentarz: