27 października 2015

Pieczone pulpeciki łososiowo - amarantusowe

Propozycja na bardzo lekkie i delikatne pulpeciki z łososia oraz ekspandowanego amarantusa, które mogą być zdrową przekąską energetyczną lub być serwowane jako danie główne z rozmaitymi dodatkami. Konsystencja pulpecików przypomina delikatne i mięciutkie bułeczki. Danie w 100% bezglutenowe.

Potrzebne składniki

- filet z łososia (około 250 g)
- 10 łyżek amarantusa ekspandowanego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka suszonego koperku
- sok z cytryny (około 1,5 łyżki)
- sól i pierz 
- oliwa z oliwek

Przygotowanie

KROK 1. Filet z łososia mielimy w maszynce do mięsa lub miksujemy w rozdrabniaczu. Zmieloną rybę skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy amarantus, 1 jajko oraz przyprawy: koperek, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.


KROK 2. Z powstałego farszu formujemy małe pulpeciki, wcześniej smarując dłonie oliwą z oliwek. 


KROK 3. Pulpeciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego  do 180 stopni C na około 15 minut.


Gotowe pulpeciki podajemy z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakują z delikatnym sosem czosnkowym lub szpinakiem na ciepło. Życzę smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz