5 października 2015

Pełnoziarniste ciasteczka z ziarnami i rodzynkami

Propozycja na zdrowe i pożywne ciasteczka z mąki pełnoziarnistej z dodatkiem płatków owsianych, ziaren słonecznika oraz rodzynek. Ciasteczka będą idealną energetyczną przekąską przed lub po wyczerpującym treningu. Są także doskonałym uzupełnieniem popołudniowej kawy, a do tego są niesamowicie smaczne :)


Potrzebne składniki


- 240 g mąki pszennej pełnoziarnistej

- 100 g ziaren słonecznika

- 100 g płatków owsianych
- 100 g rodzynek
- 140 g cukru trzcinowego
- 150 g masła
- 2 jajka
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- kilka kropel aromatu migdałowego

Przygotowanie

KROK 1. Masło kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy cukier trzcinowy, kilka kropel aromatu migdałowego i dokładnie ucieramy. Następnie dodajemy 2 jajka oraz 3 łyżki mleka i łączymy składniki za pomocą miksera.

KROK 2. Do drugiej miski przesiewamy mąkę pełnoziarnistą, dodajemy proszek do pieczenia oraz cynamon i dokładnie mieszamy. Następnie do mąki dodajemy pozostałe suche składniki - ziarna słonecznika, płatki owsiane i rodzynki - ponownie mieszamy.

KROK 3. Na koniec łączymy mokre i suche składniki - dokładnie mieszamy ciasto (najlepiej zrobić to ręką lub za pomocą robota kuchennego - wtedy składniki idealnie się połączą).
Ciasto odstawiamy na chwilę (ok. 10 minut) dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.

KROK 4. Porcje ciasta formujemy w kulki, które delikatnie spłaszczamy i układamy w odpowiednich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

* Jeśli ciasto zbytnio klei nam się do rąk, nabierajmy je za pomocą łyżeczki, a następnie formujmy delikatnie zwilżonymi dłońmi.


KROK 5. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 10 minut.


Upieczone ciasteczka odstawiamy do ostygnięcia i odpowiedniego stężenia.





Ciasteczka przechowujemy w metalowej puszce.

Życzę smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz