24 października 2015

Łosoś parowany ze skórką cytrynową

Zdrowe, smaczne i pożywne zestawienie z rybą w roli głównej, a do tego proste i szybkie w przygotowaniu? Taka jest propozycja na delikatnego i soczystego łososia o subtelnym aromacie i smaku cytrynowym. Ryba przygotowywana jest na parze.

Potrzebne składniki

- filet z łososia
- skórka z połowy cytryny
- sól morska
- pieprz grubo mielony
- plaster masła

Przygotowanie

Łososia pozbawiamy skóry i dzielimy na filety, które oprószamy solą morską i grubo mielonym pieprzem.

Do naczynia przeznaczonego do gotowania na parze lub do garnka nalewamy wodę, do której dodajemy kawałki skórki cytrynowej (z połowy cytryny), a następnie układamy na sitku filety z łososia. Na każdy filet kładziemy plaster masła, które nada mu jeszcze lepszego smaku. Rybki parujemy około 8 do 10 minut.

Gotowego łososia o cytrynowym aromacie podajemy z ulubionymi dodatkami. Życzę smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz