7 października 2015

Murzynek z kokosową koroną

Wszyscy znają tradycyjne ciasto kakaowe, popularne zwane murzynkiem. A gdyby je tak "ukoronować" i nieco urozmaicić? Moja propozycja to aromatyczne i smakowite ciasto z kakaowym spodem oraz lekką bezowo - kokosową koroną. Idealne do popołudniowej kawy lub jako samodzielny deser :)

Potrzebne składniki

CIASTO:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 1 kostka masła
- 3 łyżki kakao
- 6 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

KOKOSOWA KORONA:
- 200 g wiórków kokosowych
- 6 białek
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli

Przygotowanie


KROK 1. PRZYGOTOWANIE CIASTA

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mleko, kakao oraz cukier i zagotowujemy. Powstałą mieszankę studzimy, dodajemy do niej żółtka i łączymy składniki za pomocą miksera. Do zmiksowanej masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy ciasto dla odpowiedniego połączenia wszystkich składników.

KROK 2. PRZYGOTOWANIE KOKOSOWEJ KORONY 

Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i dodajemy do niej cukier oraz wiórki kokosowe - całość mieszamy łyżką.

KROK 3. PIECZENIE

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto, a na nim układamy kokosową masę białkową. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 35 do 40 minut.


Życzę smacznego! :)

8 komentarzy: