16 października 2015

Miodowe polędwiczki w kremie warzywnym

Propozycja na duszone, delikatne i rozpływające się w ustach polędwiczki marynowane w miodzie oraz otulone aromatycznym i lekkim kremem warzywnym. Idealne na pożywny i sycący posiłek, także dla osób nie tolerujących glutenu, gdyż sos nie zawiera mąki.


Potrzebne składniki

- polędwica wieprzowa
- 1 cebula biała
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 żółta papryka
- 2 łyżki miodu
- olej rzepakowy (do smażenia)
- 1 łyżeczka masła

PRZYPRAWY:
- 1 listek laurowy
- 3 goździki
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- świeżo mielony pieprz
- sól do smaku

Przygotowanie

KROK 1. Polędwiczki dzielimy na małe sznycelki, rozbijamy je delikatnie dłonią, przekładamy do naczynia, dodajemy 1,5 łyżki miodu i nacieramy. W takiej miodowej marynacie zostawiamy je na około 1 godzinę.


KROK 2. Po tym czasie obsmażamy polędwiczki z obu stron na rozgrzanym oleju rzepakowym, a następnie przekładamy je do garnka, zalewamy około 600 ml wody i zagotowujemy.


KROK 3. Na pozostałym ze smażenia mięsa oleju, szklimy pokrojoną cebulkę, a następnie dodajemy do niej żółtą parykę i chwilę razem przesmażamy. Na koniec do warzyw dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku.


KROK 4. Podsmażone warzywa przekładamy do gotujących się polędwiczek wraz z pokrojoną na mniejsze kawałki marchewką i pietruszką. Do garnka dodajemy także posiekaną natkę pietruszki i przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie i gożdziki, a następnie dusimy całośc przez około 40 minut.


KROK 5. Po tym czaise poędwiczki przekładamy na talerzyk, a zawartośc garnka miksujemy na jednolitą i gładką masę wraz z dodatkiem łyżeczki miodu oraz masła. Powstały krem doprawiamy solą oraz pieprzem, wkładamy polędwiczki, zagotowujemy i gotowe!


Gotowe polędwiczki podajemy z ulubionymi dodatkami np. puree ziemniaczanym i klasyczną surówką z jabłka i marchewki.


Życzę smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz